Bjarte Grøteide, rektor ved Høgtun Folkehøgskole fikk oppleve at skolen brått ble stengt 12.mars etter at regjeringen kom med de mest omfattende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Dette for å bekjempe koronaviruset og hindre smittespredning. Det ble raskt nye krav til de dyktige lærerne våre, sier Grøteide. Skolen ble ikke åpnet igjen før skoleåret ble avsluttet torsdag 14.mai med taler og sang digitalt på internett.
Elever måtte sendes hjem
Når skolen stengte ble det bestemt at de norske elevene skulle reise hjem. Av de ca 90 elevene var det 20 utenlandske elever. Etter ei uke var det 15 utenlandske elever og 6 norske elever som fortsatt var på skolen. De internasjonale elevene håpet vi kunne bli fordi det var et lite håp om at vi kunne starte opp igjen rundt påsketider. De 6 norske elevene var elever som hadde foreldre som jobbet i helsevesenet, og dermed ble vi anbefalt at de kunne være på skolen istedenfor å reise hjem.
Etter 1 og 1/2 uke fikk vi beskjed om å stenge skolen og sende hjem alle elevene. Det var amerikanere, ei fra Japan, ei fra Malaysia, Nederland, Tyskland og elever fra England. I dag er det helt tomt på Høgtun, bortsett fra ei jente fra Kenya som er her fortsatt fordi grensa til hjemlandet er stengt.
Undervisning
Skolen fikk pålegg fra kunnskapsdepartementet om å fortsette undervisningen, og det måtte da gjøres digitalt. Elever og lærere var dyktige og kreative, de fikk fort opp en god løsning for undervisning. I friluftsliv ble det utført turer mange steder i landet hvor elever og lærerer holdt kontinuerlig kontakt.
Skoleåret avsluttet
Nå er skoleåret offisielt avsluttet, og elevene har fått godkjent skoleåret og det jobbes nå med å skrive ut alle vitnemålene som sendes i posten til hver enkelt elev. De får også godkjent konkurransepoengene, og det er viktig å ha med i bagasjen, forklarer Grøteide.
Avslutningsfest
Elever, lærere og ansatte holdt avslutningsfesten torsdag 14.mai som planlagt. Men det var ikke planlagt at den skulle holdes digitalt. Våre dyktige lærere fikk ordnet en flott avslutning, det ble holdt taler av rektor og elevrådsleder, det var sanginnslag og elever og lærere hadde pyntet seg med dress og bunad. Det hele ble avsluttet med "Velsignelsen". Etter at den ble avsluttet, ble også linjene mellom lærere og elevene brutt, det kom noen tårer innrømmer en rørt Grøteide.
Se velsignelsen her (YouTube)
Se musikkvideo laget av ansatte på Høgtun som en avskjed til elevene "Back to Høgtun" (Facebook)
Gjensynsuke
Ettersom det ble en så brå avslutting for elevene, så er det planlagt å ha en gjensynsuke første uka i august. Da inviterer vi alle elevene til en folkehøgskoleuke hvor vi ønsker å få en felles trivelig avslutning for våre flotte elever. Vi forholder oss til myndighetene og jobber kontinuerlig med å innrette oss etter veiledere. Vi håper at så mange som mulig kommer til gjensynsuka, forteller Grøteide.
Neste skoleår
Åpningsfesten for neste år er 22.august. Det er 63 elever som har takket ja, og vi håper og tror at vi kan få nærmere 100 elever. Vi har plass til over 100 elever på skolen sier Grøteide.
Økonomi
Økonomisk ble det litt tøft når vi fikk bortfall av elevinntekter når de reiste hjem. Regjeringen fikk etter hvert laget en tiltakspakke for folkehøgskolene i Norge, og det gjør at vi holder hodet over vannet og går i "0", og det er vi fornøyd med, sier Grøteide lettet, Vi kan fortsatt holde på våre fremtidsplaner (som også inneholder byggeplaner).
Oppsummering
Grøteide innrømmer at det har vært trist på Høgtun etter at elevene måtte reise hjem. Det ble så stilt, og ikke noe i liv i tunet og rundt omkring i bygda. Men, nå tenker vi fremover, og gleder oss til å få treffe elever på gjensynsuke i august. Ønsker at alle får en riktig fin sommer, avslutter Grøteide. Hvis sommeren kommer da, det snør for sjette dagen på rad her på Nordmøre.